2011. augusztus 2., kedd

Cusco, szeptember 20.

Az utolsó előtti Peruban töltött napunk a Cusco-i főtéren kezdődött. Egy idegenvezető csajjal és egy kisbusszal indultunk a Cusco-i, illetve a Cusco környéki Inka romok megtekintésére. Az idegenvezető csajnak mindehhez kb. pont ugyanannyi kedve volt mint nekünk… semmi… A 17 nap alatt annyi Inka templomot, falat, utat, romot láttunk már, hogy kicsit megcsömörlöttünk tőlle. Mivel a csajnak hasonló érzései lehettek, így eléggé lóugrásszerűen történt a városnézés, amit egyikőnk se bánt igazán.
Katedrális a főtéren
Plaza de Armas
valami pofás emlékmű útközben
A Cusco-i főtér napsugarakban fürdőző főteréről Koricancha templomához indultunk. Koricancha az egyik legfontosabb Inka templom volt, több mint 1000 pap és kísérőik laktak itt. Falain belül vallásos szertartásokat, áldozatbemutatásokat végeztek az Isteneik tiszteletére, valamint naponta készítették az Inka múmiákat. 
belső udvar 2.
belső udvar 1.
Láthattuk az Inka falak „összekapcsolásának” módját, és itt kiderült, hogy nútok és csapok segítségével állították össze őket olyan precízen. Persze az hogy ezeket a nútokat és csapokat milyen eszközzel munkálták meg, az továbbra is titok maradt…  Megnéztük az Inkák elképzelése szerinti „Tejutat”, ami persze lámát, kígyót is ábrázol az ő elképzelésük szerint. Volt itt egy iszonyat nagy faldísz is aranyból, ami az inkák életét ábrázolta. 
kiderült a titok
a csapok helye a kövekben,
a kis csatornákat kiöntötték ólommal
és mindez "élőben"
a tejút az ő olvasatukban
és jelentése


az arany faldísz
Ezután Saqsaywaman romjaihoz mentünk, ami egy szertartásokat végző központ funkcióját töltötte be a Cusco-t körülvevő hegyen, látványos panorámával Cusco-ra. Mi igazából nem tudtuk kivenni Cusco puma formáját, de elhittük hogy puma alakú, és Saqsaywaman a feje. A hatalmas, tökéletesen illesztett köveket itt sem munkálták meg igazán, inkább csak megkeresték a tökéletesen egymáshoz passzoló darabokat. 

keresték az összeillőket
 kőfal
megtalálták
panoráma 2.
panoráma 1.

Cusco
háttérben Cusco
a legnagyobb "kődarab"

kőfal óriási kövekből


A legenda szerint 10.000 munkásnak 50 évébe telt a megépítése. A romváros mellett állnak Quenko romjai, melyek misztikus erővel bírnak. Található itt Víz temploma, Nap temploma, Hold temploma. A föld alatti átjárókkal és faragott kőcsatornákkal teletűzdelt területen található egy faragott kőasztal, ahol az Inkák mumifikálták halottaikat, és ahol az idegenvezető csaj legszívesebben Alexet is mumufikálta volna… J
a mumifikáló asztal
a "Víz templomában" folyik a víz

Visszainduilás előtt láttunk egy busz után futó Inka idiánt is…
indiáááán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése